Ti Kuan Yin

Ti Kuan Yin – Oolong čaj

Zdravstvene prednosti Ti Kuan Yin čaja

Ti kuan Yin je jedan od najboljih oolong čajeva iz Kine. Ovaj čaj je poznat i kao gvozdena boginja milosti ili gvozdeni Budin čaj. Nadimci potiču iz legende kada je proizvođač čaja uvijek stavljao čaj ispred gvozdenih statua Bude kao prinos. Ali jednog dana je sanjao da mu je Buda pokazao drvo čaja koje se pojavilo između dva kamena. Ujutro je pronašao drvo čaja kao što je sanjao. Uzeo je drvo i uzgajao drvo čaja oko svoje kuće. Čaj kasnije poznat je kao Ti Kuan Yin čaj ili gvozdeni Buda čaj. Vrhunski kvalitet dolazi od superiornosti listova koji se beru ručno na plantažama čaja na velikim nadmorskim visinama u Kini. Listovi su uvijeni i zarolani nakon sušenja na jakom suncu i dobro oksidirani.

Zdravstvene predonsti

Postoji deset zdravstvenih prednosti koje se prepoznaju kao najveće zdravstvene prednosti čaja Ti Kuan Yin:

Poboljšava zdravlje kože

Jedna od dobro poznatih zdravstvenih prednosti svakog čaja je velika količina antioksidansa koji su vrlo dobri za kožu. Na primjer, poznate su nam prednosti pijenja zelenog čaja za izbjeljivanje kože ili prednosti maske od zelenog čaja za lice. Polifenoli iz čaja mogu ublažiti bilo koji kožni problem. Istraživanje u Japanu pokazalo je da su pacijenti sa ekcemom iskusili blagotvorno dejstvo u roku od nedelju dana nakon što su tri puta dnevno posle jela popili šoljice Ti Kuan Yin čaja. Nadalje, tretman je pokazao značajan učinak nakon šest mjeseci jer su pacijenti imali dugotrajne zdravstvene prednosti od ovog čaja za zdravlje kože.

Mršavljenje

Oolong čaj kao Ti Kuan Yin čaj je u stanju da poboljša metabolizam. Na taj način možemo imati optimalnu energiju iz svega što jedemo. Osim toga, ovaj čaj je obogaćen flavanoidima koji usporavaju apsorpciju masti. Stoga se nećemo lako udebljati jer se mast ne može lako apsorbirati. A kada se apsorbira, pretvorit će se u energiju. Ova korist se može dobiti i od drugih vrsta čaja kao što je zeleni ili bijeli čaj.

Energičnost

Ti Kuan Yin čaj sadrži i kofein, kao što znamo, kofein je u stanju da poveća energiju. Pored povećanog nivoa energije, redovni potrošač tovog čaja će takođe poboljšati mentalne performanse. Stoga, svoje potrebe za kofeinom za pokretanje energije iz kafe možete zamijeniti zdravijim Ti Kuan Yin čajem. U suprotnom, čaj možemo koristiti i kao napitak za vježbanje jer daje dodatnu energiju kada se uzima prije vježbanja.

Ojačava kosti

Ovaj čaj je bogat korisnim komponentama za jačanje kostiju. Sadrži flavonoide koji su korisni za mineralnu gustinu kostiju. Čaj je takođe bogat fluorom koji je neophodan za održavanje gustine kostiju. Stoga će vam redovno konzumiranje Ti Kuan Yin čaja pomoći da ojačate kosti i da spriječite ranu osteoporozu.

Opušta

Još jedno istraživanje sprovedeno u Japanu je pokazalo da ovaj polufermentisani čaj može dati opuštajući učinak. Istraživanje iz 2008. godine je čak dokazalo da je efekat Ti Kuan Yin čaja na opuštanje našeg uma veći od uobičajenog placeba. Redovna konzumacija ovog čaja može ublažiti stres, poboljšati kvalitet sna, ali i poboljšati koncentraciju.

Pomaže varenje

Japanci i Kinezi su navikli da piju Ti Kuan Yin čaj posle jela kako bi sprečili bilo kakav efekat probavnog poremećaja. Naročito kada jedu neku masnu hranu, ovaj čaj im pomaže da eliminišu masnoću i spriječe povraćanje. Antioksidans u čaju takođe je u stanju da zaštiti zidove creva od slobodnih radikala i štiti od nekih probavnih bolesti.

Eliminiše Candida albicans

Candida albicans su bakterije koje rastu unutar probavnog trakta. Međutim, bovećan broj Candida albicans može uzrokovati određene probleme. U ovom slučaju, oolong čaj, uključujući Ti Kuan Yin čaj, može eliminirati Candida albicans čemu doprinose katehini iz čaja kao antibakterijsko i antifungalno sredstvo. Na ovaj način, konzumiranjem ovog čaja možete spriječiti infekcije usne šupljine i crijeva. Ova zdravstvena korist čaja Ti Kuan Yin je potvrđena rezultatom istraživanja USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država) iz 2006. godine.

Sprječava pojavu kancera

Visok nivo polifenola u ovom čaju je efikasan u prevenciji raka. Međutim, polifenola kao antioksidansa u oolong čaju ima više nego u ostalim vrstama čaja. Dokazano je da ova vrsta čaja iz godine u godinu može smanjiti rak jednjaka. Osim polihenola, sadrži i vitamin C i vitamin E koji imaju veliku ulogu u prevenciji i liječenju raka.

Kontrolišite dijabetes

Dijabetes je bolest uzrokovana poremećenim metabolizmom šećera. Kao što znamo, oolong čaj je veoma dobar u poboljšanju metabolizma. Stoga je i redovno konzumiranje ovog čaja u stanju poboljšati metabolizam šećera u energiju i značajno spriječiti fluktuaciju šećera u krvi. Dijabetes može nastati i kada nam nedostaje vitamina B1, pantotenske kiseline, fosforne kiseline, metil salicilata.

Piće protiv mamurluka

Osim zdravstvenih beneficija za prevenciju i liječenje mnogih bolesti, Ti Kuan Yin čaj je u stanju i da vas otrijezni od alkohola. Osim toga, fenolne kiseline takođe mogu neutralizirati nikotin iz duvana. Dakle, ispijanje ovog čaja može efikasno izbaciti toksine iz alkohola i nikotina jer čaj može poboljšati metabolizam i cirkulaciju krvi, a istovremeno ubrzati detoksikaciju kroz izlučivanje urina i znoja.

U našem Webshopu možete pronaći Ti Quan Yin čaj, ali i neke druge vrste oolong čaja.

Pratite nas na Facebook i Instagram stranicama.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *