Rooibos čaj

Rooibos čaj | Prana Kuća Čaja Banja Luka

Priznat i cijenjen kao nacionalno piće južne Afrike, crveni čaj ili Rooibos je biljka koja spada u porodicu leguminoza. Poznata i pod imenom Aspalathus linearis, uzgaja se u sjevernoj regiji imena Cedarberg, 200 km sjeverno od Cape Town-a. Rooibos je grmolika biljka, čvrstog debla iz kojeg se širi mnoštvo tankih grana, prekrivenih svjetlo zelenim lišćem igličastog oblika. U proljeće, biljku prekriva mnoštvo sitnih, žutih cvjetića od kojih svaki daje plod s jednom sjemenkom. Iako ga već preko 300 godina redovno konzumira stanovništvo Južne Afrike, popularnost u ostalim dijelovima svijeta stiče tek od 30.-tih godina prošlog vijeka. Prema načinu dobijanja, Rooibos možemo podijeliti na dvije vrste: sušen na suncu, te oksidovani oblik, koji se i najčešće konzumira.

Berba čaja traje u ljetnoj sezoni, prva tri mjeseca godine. Biljke se srpom režu otprilike 30 cm od tla, a listovi i grančice se potom obrađuju mehaničkim valjcima te grupišu u manje gomile, navlaže i ostavljaju na otvorenom. Tada započinje proces oksidacije nakon kojeg sam čaj poprima karakterističnu crvenu boju i ukus. Listovi se potom rasprostiru po tlu i suše na suncu, a na kraju prosijavaju kako bi se odstranila nečistoća i zaostale drvenaste strukture.

Brojni su pozitivni atributi dodijeljeni ovom čaju, među kojima treba istaći uticaj antioksidansa iz Rooibosa na starenje ćelija, probavu, alergije i poremećaje spavanja, iako ovi učinci još nisu znanstveno i sa sigurnošću potvrđeni. U toku je nekoliko studija kojima se pokušava dokazati i razjasniti uloga antioksidansa iz Rooibosa na organizam čovjeka.

Rooibos – taj ukusni, bezkofeinski napitak savršen je uvečer. Budući da gotovo ne sadrži tanine i blagog je, lagano slatkastog okusa, može poslužiti kao izvrsna baza za aromatizirane mješavine.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *