Razvrstavanje zelenog čaja

S obzirom na berbu i metode obrade i formiranja listića pojedinih tipova čaja, zeleni čajevi se mogu podijeliti na četiri glavne grupe:

– Gunpowder
– Chun Mee
– Natural Leaf
– Matcha

Gunpowder – pažljivo ubrani i jednako tako sortirani listići prve berbe valjaju se u kuglice promjera do tri milimetra koje podsjećaju na barut (gunpowder). U vodi se kuglice razvijaju u duge, zeleni listiće. 

Chun Mee (kineski) ili Gyokuro (japanski naziv koji znači biser rosne kapljice) – ubrani su samo lisni pupoljci dugi do 10 mm. U Kini se ovi listići nježno povaljaju i savijaju.

Natural Leaf – kako u Kini, kao Lung Ching, tako i u Japanu, kao Sencha, ovo je najpopularnija vrsta zelenog čaja. Listići su zapravo samo osušeni i, kako im samo ime kaže, potpuno prirodni, neprerađeni i neprevaljani. Zbog toga je takav čaj veoma blagog ukusa sličnog kamilici. 

Matcha (čaj u prahu) – listići čaja su samljeveni u prah po metodi iz doba dinastije Sung (960.-1278.), kada se prah pomiješan sa vodom brzim pokretima miješanja pretvarao u tzv. pjenu žada. Ovaj čaj je poznat kao odličan antioksidans Danas se u Japanu koristi za Cha No Yu čajnu ceremoniju.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *