O čaju

Doživi cijeli svijet u šolji čaja

Šta je čaj?

U enciklopedijama se mogu naći sledeća četiri značenja riječi čaj:

1. Čajem nazivamo prerađene, mlade listove čajevog grma (Camellia sinensis).
2. To je piće koje dobijamo kada se listovi čaja preliju vrelom vodom.
3. To je takođe napitak od listova, plodova i cvjetova raznih drugih biljaka.
4. To su i društveni običaji vezani za ispijanje čaja (okupljanje uz čaj).

Čaj je, prema tome, bilo da je riječ o listićima čajevog grma ili o sastojcima nekih drugih biljaka, materijal za prirpemu napitka. Isto tako, čaj je i sam napitak koji se dobija kada se taj materijal prelije i nakratko drži u vreloj vodi, i konačno, čaj se može okarakterisati i kao društveni događaj.

Polje-čaja-01-1.jpg

Čaj od listića čajevog grma (Camellia sinensis) u ovim je definicijama izdvojen i sasvim opravdano stavljen ispred ostalih, jer ćemo prvo na njega pomisliti kada čujemo tu riječ. U svakodnevnom govoru ga nazivamo pravim čajem, ali zapravo bi trebalo govoriti u množini, o pravim čajevima, jer se radi o dosta velikom broju vrsta i mješavina.

Daleko veće šarenilo vlada u skupini onih drugih čajeva, koji nisu pravi, i koja obuhvata mnoštvo raznovrsnih napitaka od listića, cvjetova, stabljika, plodova ili korijenja raznih biljaka. Većini njih se pridaju i ljekovita svojstva. Tu možemo izdvojiti i domaće čajeve kao što su kamilica, šipak, menta, kopriva ili kadulja, te brojne druge napitke od komadića sušenog voća, kao na primjer ribizle, jagode, maline, jabuke, višnje, limuna, narandže, hibiskusa, ananasa, kokosa, manga, banane i dr.

Tokom poslednjih godina tržište osvajaju upravo razne mješavine takvih voćnih čajeva. U njima nema pravog čaja, ali se mora istaknuti da su to prirodni i veoma ukusni napici, bogati vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Mogu se preporučiti ne samo kao osvježenje, već su korisni i za zdravlje.

Kada je riječ o ostalim čajevima, ne možemo ne spomenuti Rooibos (red bush, crveni grm) iz Južne Afrike, napitak od isjeckanih listića i grančica istoimene biljke, koja se uzgaja na plantažama i žanje poput naše lavande.

Svi se ti napici, kao i pravi čajevi, pripremaju na isti način, određena količina osušenih listića, cvjetića, plodova, korijenja ili kore preliva se vrelom vodom, a zatim pušta da odstoji u njoj nekoliko minuta), ali to je ujedno i sve što im je zajedničko.

Legenda o čaju

Legenda kaže da je, jednog dana 2737. godine prije nove ere, car Shen Nung stao da se odmori ispod nekog drveta i zagrijavao vodu za piće. U tom trenutku povjetarac je zašuštao kroz grane iznad njega i nekoliko listova je palo u kipuću vodu, dajući joj delikatnu boju i aromu. Caru se dopao miris koji je počeo da se širi, pa je probao piće i ostao ugodno iznenađen i opčinjen aromom i ukusom ovog napitka. Drvo ispod kog je sjedio bila je divlja biljka čaja i tako je nastao čajni napitak. 

U Indiji postoji druga legenda o princu po imenu Dharma koji je inspirisan Budinim učenjem otputovao u Kinu da propovijeda budizam. Da bi bio vrijedan te misije zavetovao se da neće spavati svih devet godina svog putovanja. Ali krajem treće godine, umor ga je savladao i u trenutku kada je već počeo da pada u san, slučajno je ubrao nekoliko listova sa obližnje biljke. Ošamućen, počeo je da žvaće lišće i ubrzo su ga stimulativna svojstva čaja povratilia. Kroz moć čajnih listova uspeo je da ostane budan do kraja svoje misije u Kini. 

Japanska verzija ove priče je malo drugačija. Po njoj Bodhi-Dharma je, pred kraj treće godine puta, zaspao za vreme molitve. Probudivši se, mučen krivicom, isjekao je svoje kapke i bacio ih na zemlju. Nekoliko godina kasnije, prolazeći kraj istog mjesta primijetio je da je tu izrastao čudan žbun. Okusio je listove i otkrio da imaju moć da drže oči otvorenim. To se uskoro pročulo i nastao je običaj da se na mjestima koje je posetio Bodhi-Dharma gaji čaj. 

Bez obzira na legende, najverovatnije je da čaj potiče iz Kine, kao i da su tradiciju ispijanja napitka od listova čaja započeli upravo Kinezi.

Priprema čaja

Različiti se čajevi različito pripremaju, a pridržavanje uputstava za pripremu osigurava da iz čaja dobijete najbolji ukus, aromu, kao maksimalne pozitivne efekte po vaše zdravlje. Niže prikazana tabela daje jasne smjernice za pripremu čaja zavisno o njegovoj vrsti. Okvirna količina čaja koja se koristi za pripremu 2 dcl napitka je 3 grama što je otprilike jedna čajna kašika. Na svakom našem pakovanju nalazi se uputstvo za pripremu.