Matcha

Matcha | Prana Kuća Čaja Banja Luka

Matcha je zeleni čaj koji se proizvodi u Japanu, u poznatim pokrajinama Nishio i Uji. Metoda obrade listića potiče iz dinastije Sung (960 – 1278) kada se prah žustrim miješanjem pretvarao u tzv. pjenu žada. Danas se listići beru četri sedmice prije prve berbe dok grmlje čaja još uvijek nije potpuno sazrelo. Lišće je zbog toga malo i tamno zelene boje. Nakon berbe slijede postupci parenja, te sušenja listića, a na kraju se tako obrađeni listići drobe u kamenom mlinu. Čaj koji se pravi od ovog praha vrlo je cijenjen i skup. Danas se u Japaniu Matcha čaj koristi za Cha No Yu, čajnu ceremoniju te ga koriste budistički sveštenici prilikom meditacija.

Matcha čaj je izuzetno bogat vitaminima A, B, C i E. U sebi sadrži katehin, karotin i ima preko deset puta više antioksidanasa od običnog zelenog čaja, jer se pri pijenju u organizam unosi i prah, te se po tome ovaj čaj razlikuje od ostalih zelenih čajeva. To ga čini izuzetno ljekovitim.

Postoje dvije osnovne vrste Matcha čajeva, a to su Matcha – Usucha i Koicha.

Razlika je da se Usucha proizvodi iz listića biljke koje su mlađe od 30 godina, a Koicha od listića biljke starije od 30 godina.

Koicha se u ceremoniji čaja pravi sa manje vode i ima slađi okus. Koicha je cjenjeniji i skuplji od Usuche.

Postoji samo jedno pravilo kod pripreme Matcha čaja, a to je da se ne koristi ključala voda. Ipak, uobičajeno je da se Matcha priprema tako da se 1-2 grama praha prelije vodom čija temperatura ne prelazi 70°C i miješa bambusovom metlicom dok se ne dobije pjena. 

Matcha može da se priprema i sa hladnom vodom, kao i sa mlijekom. Ovaj čaj se često koristi i u pravljenju kolača, keksića i sladoleda.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *