Kombucha je porijeklom iz Azije, a preko Rusije je došla u Njemačku. Odatle se proširila svijetom, stekavši milione obožavatelja. Ljudi od davnina svjedoče o njenoj ljekovitosti. Knjige iz starih vremena navode da se kombucha čaj koristio protiv brojnih bolesti, od banalnih do teških. Gljiva se drži u hranjivoj otopini čaja i šećera, u kojoj se neprestano razmnožava klijanjem.
Kombucha je živa zajednica bakterija i kvasaca koja se može ponovno koristiti za novu fermentaciju čaja. Kombucha je izvrstan izvor probiotika. Fermentacijom nastaje velika količina probiotičkih bakterija, koje pozitivno djeluju na zdravlje, uključujući probavu, upalne procese, kao i na mršavljenje. Ona sadrži enzime, vitamine skupine B, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale i važne organske kiseline od kojih su najvažnije: glukuronska, glukonska, mliječna i jabučna.
Šta je kombucha?
Kombucha je prirodni probiotik koji uravnotežuje crijevnu floru zadržavajući korisne, a izbacujući štetne materije.
Ona suzbija rast štetih bakterija i jača imunitet. Nakon konzumiranja kombuche popijte jednaku količinu vode, čime ćete takođe poboljšati probavu. Budući da pospješuje apsorpciju hrane i poboljšava probavu, olakšava gubitak kilograma. Mnogi kombuchom zamijene sokove i kafu, čime smanjuju unos kalorija. Učinak mršavljenja vrijedi samo za pretile ljude. Zabilježeno je da kod premršavih ljudi kombucha potiče dobivanje na težini.
Kombucha sadrži glukonsku kiselinu koja čisti jetru od teških metala i toksina. Ona se u organizmu pretvara u moćno antigljivično sredstvo – kaprilnu kiselinu, koju nutricionisti preporučuju za liječenje kandide. U njezi kože kombucha se može ne samo piti, nego i primjenjivati lokalno. Kada se nanosi na kožu, djeluje kao astringent i balansira masnu kožu.
Bolja probava, čišća jetra i ublažen stres dovode do jačeg imuniteta. Povećava se otpornost na virusna i bakterijska oboljenja. Kombucha pomaže čak i kod težih oboljenja, a nekoliko istraživanja potvrdila su pozitivan učinak ove gljive u prevenciji raka. Pokazalo se da kombucha, zbog visoke koncentracije polifenola i ostalih antioksidansa, može pomoći i u prevenciji rasta i širenja karcinogenih stanica pa ljudi koji redovito piju čaj imaju manji rizik od razvoja različitih vrsta karcinoma.
Zdravstvene prednosti kombucha čaja
U nastavku možete pronaći 7 najvećih zdravstvenih prednosti kombucha čaja
1. Kombucha je veliki izvor probiotika
Smatra se da kombucha potiče iz Kine ili Japana.
Pravi se dodavanjem specifičnih sojeva bakterija, kvasca i šećera u crni ili zeleni čaj, a zatim se ostavlja da fermentira nedelju dana ili više. Tokom ovog procesa, bakterije i kvasac formiraju sloj nalik pečurkama na površini tečnosti. Zbog toga je kombuča poznata i kao „čaj od pečuraka“. Ovaj sloj je živa simbiotska kolonija bakterija i kvasca, ili SCOBI, i može se koristiti za fermentaciju nove kombuče.
Proces fermentacije proizvodi sirćetnu kiselinu (takođe se nalazi u sirćetu) i nekoliko drugih kiselih jedinjenja, nivoe alkohola i gasova u tragovima koji ga čine gaziranim. U smješi raste i velika količina bakterija. Iako još uvek nema dokaza o probiotičkim prednostima kombuče, ona sadrži nekoliko vrsta bakterija mlečne kiseline koje mogu imati probiotičku funkciju. Probiotici obezbeđuju vašem crevu zdrave bakterije. Ove bakterije mogu poboljšati mnoge aspekte zdravlja, uključujući varenje, upale, pa čak i gubitak težine.
Iz tog razloga, dodavanje napitaka poput kombuče u vašu ishranu može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina.
2. Kombucha može pružiti prednosti slične zelenom čaju
Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na planeti. To je zato što zeleni čaj sadrži mnoga bioaktivna jedinjenja, kao što su polifenoli, koji funkcionišu kao moćni antioksidansi u tijelu. Kombucha napravljena od zelenog čaja sadrži mnogo istih biljnih jedinjenja i vjerovatno ima neke od istih prednosti.
Studije pokazuju da redovno pijenje zelenog čaja može povećati broj kalorija koje sagorijevate, smanjiti masnoću na stomaku, poboljšati nivo holesterola, pomoći u kontroli šećera u krvi i još mnogo toga. Studije takođe pokazuju da oni koji piju zeleni čaj imaju smanjen rizik od raka prostate, dojke i debelog crijeva.
3. Sadrži antioksidanse
Antioksidansi su supstance koje se bore protiv slobodnih radikala, reaktivnih molekula koji mogu oštetiti vaše ćelije. Mnogi naučnici veruju da su antioksidansi iz hrane i pića bolji za vaše zdravlje od antioksidativnih suplemenata. Kombuča, posebno kada se pravi sa zelenim čajem, ima antioksidativne efekte na vašu jetru.
Studije na pacovima dosledno otkrivaju da pijenje kombuče redovno smanjuje toksičnost jetre uzrokovanu toksičnim hemikalijama, u nekim slučajevima za najmanje 70%. Iako ne postoje studije na ljudima na ovu temu, čini se da je to obećavajuće područje istraživanja za ljude sa oboljenjem jetre.
4. Ubija bakterije
Jedna od glavnih supstanci proizvedenih tokom fermentacije kombuče je sirćetna kiselina. Kao i polifenoli u čaju, sirćetna kiselina je u stanju da ubije mnoge potencijalno štetne mikroorganizme. Kombucha napravljena od crnog ili zelenog čaja ima snažna antibakterijska svojstva, posebno protiv bakterija koje izazivaju infekcije i gljivice Candida. Ovi antimikrobni efekti potiskuju rast nepoželjnih bakterija i gljivica, ali ne utiču na korisne, probiotičke bakterije i kvasce uključene u fermentaciju kombuche.
5. Smanjuje rizik od bolesti srca
Bolest srca je vodeći uzrok smrti u svijetu. Studije na pacovima pokazuju da kombucha može značajno poboljšati dva markera srčanih bolesti, „loš” LDL i „dobar” HDL holesterol, i to za samo 30 dana. Što je još važnije, čaj (posebno zeleni čaj) štiti čestice LDL holesterola od oksidacije, za koju se smatra da doprinosi srčanim oboljenjima. U stvari, oni koji piju zeleni čaj imaju do 31% manji rizik od razvoja srčanih bolesti, što je korist koja se može primeniti i na kombuchu.
6. Kombucha pomaže u regulisanju dijabetesa tip 2
Dijabetes tipa 2 pogađa preko 300 miliona ljudi širom sveta. Karakteriše ga visok nivo šećera u krvi i otpornost na insulin. Studija je pokazala je da kombucha usporava varenje ugljenih hidrata, što smanjuje nivo šećera u krvi. Takođe pobiljšava funkciju jetre i bubrega. Kombucha napravljena od zelenog čaja će vjerovatno biti još korisnija, jer se pokazalo da sam zeleni čaj smanjuje nivo šećera u krvi.
Urađena studija na skoro 300.000 pojedinaca otkrila je da oni koji piju zeleni čaj imaju 18% manji rizik da postanu dijabetičari.
7. Pomaže u zaštiti od kancera
Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Karakteriše ga mutacija ćelija i nekontrolisani rast ćelija. U studijama u epruvetama, kombuča je pomogla u sprečavanju rasta i širenja kancerogenih ćelija zbog visoke koncentracije čajnih polifenola i antioksidanata. Smatra se da polifenoli blokiraju mutaciju gena i rast ćelija raka, a istovremeno ubrzavaju uništavanje ćelija raka. Iz tog razloga, nije iznenađujuće da je kod onih koji piju čaj mnogo manja verovatnoća da će razviti različite vrste raka.
U našem Webshopu možete pronaći Zeleni čaj sa kombuchom i aromom šljive čaj, ali i neke druge vrste zelenih čajeva.