Savršena šolja zelenog čaja

Kako pripremiti savršenu šolju zelenog čaja

Priprema savršene šolje zelenog čaja nije teška, ali ako ste prilikom prethodnih pokušaja dobili gorak, oštar ili pomalo “travnat” ukus, sledeći savjeti bi mogli da naprave veliku razliku. 

5 SAVJETA ZA PRIPREMU ZELENOG ČAJA

1. Počnite sa čistom i kvalitetnom vodom

Stručnjaci se slažu da kvalitet vode pravi veliku razliku u ukusu zelenog čaja. Bilo da koristite filtriranu, flaširanu ili vodu iz česme, ona treba da sadrži nizak nivo kalcijuma i minerala i da bude svježa. Nikada nemojte koristiti destilovanu vodu za pripremu čaja. 

2. Ne štedite na listićima čaja

Jedan od najvažnijih faktora za pripremu zelenog čaja je odnos vode i listića čaja. Po pravilu, treba početi sa jednom čajnom kašičicom čaja na 300 ml vode. U zavisnosti od veličine i kvaliteta listića, kao i od vašeg ukusa, možete naknadno dodati još vode ili listića čaja. 

3. Koristite termometar

Željeni ukus zelenog čaja se dobija potapanjem listića u vodu odgovarajuće temperature. Različita hemijska jedinjenja u čaju rastvaraju se na različitim temperaturama. Čaj pripremljen na previsokoj temperaturi ima gorak i opor ukus, a ako ga pripremite na preniskoj temperaturi propustićete mnogo bogatih aroma i ukusa koje zeleni čaj može da vam pruži. 

Idealna temperatura za pripremu zelenog čaja je od 70 do 80°C, ali je ipak najbolje provjeriti uputstvo proizvođača na pakovanju. 

4. Mjerite vrijeme

Zeleni čaj se obično natapa od 1 do 3 minuta. Tačno vrijeme natapanja zavisi od konkretnog čaja i vašeg ukusa. Manji listići obično puštaju aromu brže nego veći. Najbolji ukus ćete pronaći tako što ćete vaš čaj probati nakon 1 minuta, a onda ga isprobavati u kraćim intervalima dok ne dođete do ukusa koji vam savršeno odgovara. 

5. Dajte listićima više prostora

Lišću čaja je potreban prostor da se potpuno otvori i ispusti svoj ukus. Kvalitetni listići će se raširiti i nekoliko puta u odnosu na početnu veličinu, zato izaberite cjediljku koja ima dosta prostora. Možda najbolji način za pripremu čaja jeste da listiće potopite direktno u šolji, a zatim ih procijedite.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *