Kako pripremiti hladni čaj | Prana Kuća Čaja Banja Luka
Ako još uvijek niste probali domaće, osvježavajuće hladne čajeve božanstevnih ukusa, sada je idealno vrijeme za to!
Uz vodu, koja je poznata kao prijatelj dobrog zdravlja, hladni čaj jedan je od napitaka koji su zdravi, ukusni i osvježavajući, a u njemu podjednako uživaju i mladi i oni malo stariji.
Kombinacija je zaista mnogo – možete pripremiti bilo koji čaj po vlastitom izboru, poigrati se dodacima, ubaciti omiljeno voće ili neke druge prirodne zaslađivače po vašem izboru.
Metode pripreme hladnog čaja
Postoje dva načina na koji možete pripremiti hladni čaj, a pripremom na bilo koji način ćete dobiti izvanredne rezultate. Prema želji, u vaš hladni napitak možete dodati komade omiljenog voća, neke od zaslađivača ili listove mente.
1. Topla priprema
U odgovarajuću posudu ubacite 4-6 čajnih kašika čaja po vašem izboru i prelijte 1 litrom vrele vode. Kako biste dobili pravi ukus, bitno je da se pridržavate uputstva i ogovarajućeg vremena za pripremu čaja. Uputstvo za pripremu možete naći na svakom pakovanju. Nakon što čaj odstoji u vreloj vodi predviđeno vrijeme, potrebno ga je procijediti. U zavisnosti od ukusa, možete ga odmah služiti tako što ćete ga sipati u čaše napunjene ledom ili ga prethodno rashladiti u frižideru.
2. Hladna priprema
U odgovarajuću posudu ubacite 5-6 čajnih kašika čaja po želji i prelijte 1 litrom hladne vode. Pripremljen napitak ostavite preko noći u frižideru da odstoji 8-12 sati. Nakon toga možete ga služiti sa ledom ili komadima voća. Ovaj način se obično koristi za pripremanje voćnih, biljnih i rooibos hladnih čajeva, dok je za pripremu zelenog i crnog hladnog čaja pogodnija topla priprema jer oni sadrže tanine koji se oslobađaju u većoj mjeri ukoliko čaj predugo stoji u vodi.
U ovako pripremljene čajeve možete dodavati i razne sastojke po želji: zaslađivače, komade voća, cijeđene sokove, listiće aromatičnih biljaka i dr.
