Čuvanje čaja

Kako ispravno čuvati čaj?

Da li ste znali da način na koji čuvate čaj može uticati na ukupnu aromu i ukus? Bez obzira da li je vaša zaliha sadrži samo nekoliko čajeva ili veliki broj čajeva, važno je ispravno čuvanje čaja. Ovo važi i za čaj za čaj u rinfuzi i za kesice čaja. Nije bitno da li je u pitanju zeleni čaj sa jasminom, Chai Tee, crni čaj Earl Grey ili čak kamilica, svi moraju ispravno da se čuvaju kako bi zadržali autentičnu aromu i ukus. Srećom, pravilno skladištenje čaja ne mora biti komplikovano ili opterećavajuće. Ali, ako odvajanje vremena da naučite i reorganizujete čajeve koje imate u svom domu pomoći će im da ostanu svježi i uštedjeti vam novac na duge staze. Dakle, hajde da razgovaramo o tome kako pravilno čuvati čaj!

Često postavljena pitanja o čuvanju čaja

Prije nego što pređemo na konkretne savjete za pravilno čuvanje čaja i osiguravanje svježine vaše kolekcije, predstavićemo vam najčešće postavljena pitanja u vezi čuvanja čaja.

Da li čaj ima rok trajanja?

Većina čajeva ima rok trajanja. To znači da bi ukus čaja trebao ostati isti do datuma označenog na vrećici ukoliko se čaj ispravno čuva. Uobičajen rok trajanja za čajeve je od 18 do 24 mjeseca. Ukus čaja se s godinama pogoršava, a ukoliko se nepravilno čuva, može se i ustajati.

Da li čaj u rinfuzi traje duže od čaja u vrećicama?

Da. Kesice čaja su obično napunjene usitnjenim listićima čaja, a takvi listići brže gube svježinu. Isto važi i za čaj u prahu. Sitniji listići su podložnije gubitku svježine. Stoga je čaj u prahu najbolji ako se koristi 1-2 mjeseca nakon otvaranja.

Može li se čaj pokvariti?

Iako čaju može isteći rok trajanja, to ne znači da će se čaj pokvariti i da ga ne možete piti iz sigurnosnih razloga. Čajevi kojima je prošao rok trjanja se i dalje mogu konzumirati, ali vjerovatno neće biti tako svježi kao kada ste ih tek kupili. Naravno, ovo važi samo u slučaju ako čaj još uvijek izgleda i miriše dobro. Listiće čaja na kojima se pojavila plijesan ne treba konzumirati. Čajeve koje imaju čudan miris ili se na njima pojavila plijesan, obavezno bacite.

Može li se čaj zamrznuti?

Možete smrznuti skuvani čaj, ali nemojte zamrzavati kesice čaja ili čaj u rinfuzi. Čuvanje čaja u rinfuzi u zamrzivaču ga zapravo neće sačuvati. Umjesto toga, izgubiće svoje prirodne arome.

Rok trajanja čaja

Rok trajanja svakog čaja je drugačiji. Razlikuje se u zavisnosti od nekoliko faktora, ali najvažniji su vrsta čaja i kvalitet. Ispod su navedeni okvirni rokovi trajanja, ali ipak treba napomenuti da i navedeni rokovi mogu varirati, pa je za neke čajeve rok trajanja i duži nego što je navedeno.

  • Zeleni i bijeli čaj imaju najkraći rok – od 6 mjeseci pa do 18 mjeseci
  • Oolong čaj – 1 do 2 godine
  • Crni čaj – 2 godine i više
  • PuErh čaj je pogodan za dugotrajno starenje i praktično nema rok trajanja
  • Ostali čajevi (Rooibos, biljni čajevi, voćni čajevi) – 1 do 2 godine u zavisnosti od sastava i kvaliteta.
Rok trajanja čaja

U svakom slučaju, najbolje je da pogledate rok trajanja na svakoj kesici.

Savjeti za ispravno čuvanje čaja

Čaj će trajati duže ako se drži podalje od kiseonika, toplote, svetlosti, mirisa i vlage. Slijedite ove savjete za pravilno čuvanje čaja kako biste mogli uživati ​​u čaju mjesecima ili godinama koje dolaze!

Čuvajte čaj u zatvorenim posudama

Listovi čaja mogu nastaviti da oksidiraju kada su izloženi zraku/kiseoniku. To će značajno uticati na ukus čaja. Na primjer, zeleni čajevi su manje oksidirani u odnosu na druge vrste čajeva. Dakle neispravno čuvanje, neće uticati samo na ukupnu svježinu, već i na boju listova. Zeleni čaj je uglavnom zelene boje, ali listovi mogu postati smeđi ako su duže izloženi zraku.

Kako biste ograničili izloženost, uvijek držite listove čaja ili vrećice čaja u (hermetički) zatvorenoj posudi. Ovo može biti tegla/kutija sa zatvaračem ili vrećica koja se može ponovo zatvoriti. Ako koristite teglu, najbolji materijal za čuvanje čaja je lim, nerđajući čelik ili keramika. Preporučuje se čuvanje u ambalaži u kojoj su došli ako se ta ambalaža može ponovo zatvoriti. Čuvanje čaja u vrećicama je pogodno jer se iz vrećice može istisnuti višak zraka prije zatvaranja. To zapravo nije moguće ako se skladišti u teglama, pa je najbolje da tegle budu pune kako bi se ograničio prostor za zrak/kiseonik.

Čuvajte čaj na hladnom i tamnom mjestu

Čaj u rinfuzi ili vrećice čaja uvijek treba čuvati dalje od direktne svjetlosti i toplote. To je zato što svjetlost može uticati na svježinu čaja, a toplota je može degradirati. Zbog toga ne bi trebalo da čuvate čaj blizu prozora ili bilo kakvih uređaja koji mogu da emituju toplotu (npr. šporeti i mikrotalasne pećnice).

Jedno od najboljih mjesta za čuvanje čaja kako bi ostao hladan i daleko od svjetlosti je u zatvorenom ormaru ili ostavi. Ako ne možete čuvati čaj u zatvorenom ormariću, razmislite o neprozirnim posudama.

Čuvajte čaj dalje od jakih mirisa

Ormar ili ostava mogu biti dobro mjesto za držanje čaja dalje od svjetlosti, ali ne i ako su u blizini drugih predmeta koji mogu ispuštati jaku aromu. Čaj može lako apsorbirati sve mirise koji su oko njih.

Stoga, izbjegavajte čuvanje čaja u blizini stvari kao što su kafa, začini i začinsko bilje jer vaš crni čaj za engleski doručak može dobiti ukus kao čili u prahu. Takođe je dobra ideja organizovati svoju zalihu čaja tako da mirisni ili miješani čajevi ne budu previše blizu čistim čajevima. Na primjer, ako smjesu Chai Tee smjestite preblizu Gunpowder zelenom čaju, aroma i okus se mogu promijeniti.

Čuvajte čaj na suvom mjestu i podalje od vlage

Jedini put kada listovi čaja ili kesice treba da budu mokri je kada se pripremaju. U suprotnom, čaj je suv i treba da ostane suv jer ga bilo kakva vlaga može uništiti. Iz tog razloga izbjegavajte čuvanje čaja u frižideru ili zamrzivaču. Proces kondenzacije će stvoriti vlagu koju čaj može apsorbirati.

Kupujte čaj u manjim količinama

Kupovina svježek čaja znači da će on imati duži rok trajanja. Iako ćete možda biti u iskušenju da se opskrbite čajem kada je rasprodaja, to možda neće biti toliko korisno kada pogledate širu sliku.

Pratite nas na Facebook i Instagram stranicama.

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *